VDAB draagt de samenwerking met partners al lang hoog in het vaandel. Om zijn partnerwerking te blijven verbeteren, test VDAB in de provincie Antwerpen een nieuwe vorm van samenwerken uit.

Het gaat om een innovatief ESF-project in samenwerking met de UHasselt. Het project start op 1 maart 2021 voor een periode van 1 jaar, met de mogelijkheid tot een verlenging van 1 jaar.

Het experiment beoogt klanten die nood hebben aan een intensieve bemiddeling en begeleiding richting werk. Vandaag doet VDAB al een beroep op partners voor de ondersteuning van werkzoekenden die nood hebben aan een persoonlijke en intensieve aanpak om aan het werk te geraken in het normaal economisch circuit.

De klant aan het stuur

Vanaf 1 maart start in de provincie Antwerpen een 'experimenteel' traject waarbij VDAB nagaat of het een meerwaarde is om de klant zelf zijn partner te laten kiezen.

Dit betekent concreet dat een deel van de klanten na de trajectbepaling niet wordt verwezen naar een partner, maar zelf een voorkeur zal kunnen uiten. De partners die deelnemen aan het project werden geselecteerd na een uitbesteding.

De werkzoekende die voor deze nieuwe aanpak wordt geselecteerd, krijgt dus de opdracht een van deze partners te kiezen.

"De werkzoekenden onderzoeken zelf welke partner het best bij hen past. Zij zitten met andere woorden aan het stuur van hun loopbaan. We verwachten dat de klantentevredenheid daardoor kan stijgen", zegt Bjorn Cuyt, provinciaal directeur van VDAB.

"We trekken de markt open. Er is geen garantie, de partner moet zelf zijn klanten vinden of bereiken. Dit kan de partner stimuleren om het aanbod bij te sturen of om binnen het bemiddelingsproces te specialiseren en/of te innoveren."

Als deze werkwijze aanslaat, kan VDAB de partners meer zekerheid en stabiliteit bieden met langetermijncontracten en ook meer kansen bieden aan lokale en specialistische spelers op de markt.

Evaluatie van het project

De UHasselt onderzoekt tijdens het project verschillende parameters, waaronder de waardering door VDAB'ers en klanten van het nieuwe systeem in vergelijking met de huidige aanpak. De resultaten van dit onderzoek kunnen daarna vergeleken worden.

Daarnaast gaat UHasselt ook op zoek naar vergelijkbare modellen van vouchers en concessies elders in Europa en de wereld waarvan we kunnen leren.

"Deze manier van werken is niet alleen vernieuwend voor VDAB, maar zorgt ook voor bijkomende capaciteit. Dit is een belangrijke stap waarbij onze bemiddelaars trajectbepalers worden en VDAB zich positioneert als een baken van kennis, informatie en vertrouwen in een traject naar werk" zegt Bjorn Cuyt tot slot.